A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальна установа "Інклюзивно-ресурсний центр"
Богородчанської селищної ради

Методика Марії Монтессорі

Дата: 03.02.2021 16:58
Кількість переглядів: 178

МЕТОДИКА МАРІЇ МОНТЕССОРІ

Ця методика вважається однією з найефективніших у педагогіці багатьох країн світу. Система Монтессорі заснована на закономірності дитячого розвитку. На прикладах з власної педагогічної практики Марія Монтессорі доводить, що дорослий може не робити щось за дитину, а допомагати їй діяти самостійно.

Дитина залежна від велетнів, які називаються дорослими. Їй важко розстебнути ґудзики на куртці, зав'язати шнурок на черевику, перенести свій стілець у зручне місце. Монтессорі пропонує вже в 2.5-3 роки дати дитині можливість зробити це і багато чого іншого самрстійно. Учитель (дорослий) тільки допомагає їй. Щоб робота приносила користь, вчитель (дорослий) дає малюкові короткий, на 2-3 хвилини, урок. На ньому дорослий показує, як поводитися з предметами, щоб досягти результату, а не впадати у відчай і не втрачати інтерес.

Суть методу полягає в тому, щоб стимулювати дитину до самовиховання, самонавчання, саморозвитку.

Завдання вихователя – допомогти організувати дитині свою діяльність, піти власним унікальним життєвим шляхом, реалізувати свої природні дані.

Уроки для малюків у групах Монтессорі прості та життєві, причому малюків у такі групи беруть з дуже раннього віку. Сенсорний матеріал Монтессорі розвиває всі органи почуттів.

Інтерес – перше, що Марія Монтессорі виділяє у своїй педагогіці. Друге – індивідуальний підхід. Кожна дитина під час вільної роботи вибирає те, що їй подобається робити, і саме вчитель показує їй, як впоратися із завданням.

М. Монтессорі звернула увагу, що в дитини від народження до 6 років є періоди, коли вона легко і природно навчається певним речам. Так, у кілька етапів проходить, наприклад, розвиток мови, сенсорний розвиток, виникають і закріплюються соціальні навички.

Одним з численних плюсів цього методу є можливість багатостороннього розвитку маленької людини, її думок, органів чуття, моторики пальців.

За матеріалами посібника для батьків "Ви та ваш малюк"


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень