A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальна установа "Інклюзивно-ресурсний центр"
Богородчанської селищної ради

МЕТОДИКА ГЛЕНА ДОМАНА

Дата: 03.02.2021 17:03
Кількість переглядів: 305

МЕТОДИКА ГЛЕНА ДОМАНА

Глен Доман – військовий лікар, засновник Інституту прискореного розвитку дитини. В кінці 40-х років минулого століття він займався навчанням дітей з важким ураженням нервової системи.

Дітям показували картки з крупно написаними червоним шрифтом словами, і слова голосно вимовлялися, також їм показували картки з різною кількістю великих крапочок і називали їх кількість (навчання математики). Картки показували дуже швидко, протягом кількох секунд, а таких уроків в день були десятки. Результати виявилися приголомшливими: паралізовані діти поступово починали рухатися, потім повзати, потім дертися і, нарешті, ходити і бігати, причому точно так само, як це роблять здорові новонароджені. Стимулюючи зір, Глен Доман домагався активізації діяльності мозку в цілому. Надалі Глен Доман почав застосовувати свою методику для навчання здорових дітей. Методика будується на якомога ранньому (бажано з народження) наданні дітям так званих «бітів інформації» - серій карток з різних галузей знань. Картки використовуються кілька разів на день, протягом декількох секунд. Робота з дитиною «за Доманом» схожа на створення складної комп'ютерної програми.

Глен Доман спирається на наступні тези: людський мозок росте завдяки його постійному використанню, і цей ріст сповільнюється до 6 років; маленькі діти набагато здібніші до навчання; найкращими вчителями є батьки.

У Домана також добре розроблена методика розвитку фізичних якостей малюка – він пропонує вже з народження стимулювати рухову активність дитини і дає цілий комплекс вправ, покликаний стимулювати і координувати рухи дитини.

Одним з головних недоліків методики є те, що у навчанні «по Доману» дитина пасивна, активно працює лише його зорова система, сприймаючи інформацію з карток.

Дитині дають величезний обсяг фактів: в ідеалі малюк уважно дивиться і слухає, а мама або тато показує йому картку одна за одною, супроводжуючи показ короткими повідомленнями про кожну. Відволікатися і ставити питання під час показу карток дитині не дозволяється.

За матеріалами посібника для батьків "Ви та ваш малюк"


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень